هاست لینوکس و انواع آن
سرویسهای میزبانی اختصاصی و اشتراکی از دو سیستم عامل محبوب ویندوز و لینوکس بهره میبرند. اما در بسیاری از زمینهها هاست لینوکس از محبوبیت بیشتری برخوردار است. دلایل محبوبیت هاست لینوکس را میتوان رایگان بودن این سیستم عامل در مقابل سیستم عامل ویندوز و همچنین متن باز بودن آن دانست.
مسلما متن باز بودن این سیستم عامل قدرت مانور بیشتری نسبت به ویندوز در اختیار کاربران آن قرار میدهد و کم هزینه بودن آن نسبت به سیستم عامل ویندوز از دلایل اصلی انتخاب کاربران این سیستم عامل به شمار میآید. از طرفی بسیاری از قالبهای ساخت سایت و CMSهای سایت ساز مانند joomla، drupal و یا wordpress که با زبان بسیار پرطرفدار php طراحی شدهاند با لینوکس بسیار سازگار هستند و چون طرفداران این پلتفرم کدنویسی قابلیت انعطاف بیشتری با این زبان برنامه نویسی بر روی لینوکس دارند ترجیحا از هاست لینوکس استفاده مینمایند.

با توجه به پیشرفت های اخیر در زمینه توسعه کنترل پنلها سهولت بیشتری در استفاده از این سیستم عامل ایجاد شده است که کاربران را بیشتر به سمت کنترل جزئیات سرویس های میزبانیشان سوق میدهد. همانطور که در ابتدای مقاله عنوان شد سرویسهای میزبانی به دو صورت اشتراکی و اختصاصی عرضه میشوند که هاست لینوکس اشتراکی جزو پر مصرفترین سرویسهای میزبانی است و برای سهولت کار کاربران آن کنترل پنلهای قوی و بسیار کارآمدی برای آن توسعه یافته.
کنترل پنل های معروف میزبانی لینوکس
از معروف ترین کنترل پنل های مورد استفاده هاست لینوکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Cpanel
- Plesk
- DirectAdmin
- و ……

در ادامه مقاله شما را با معروفترین و پر استفادهترین کنترل پنل یعنی Cpanel آشنا خواهیم کرد و خواهیم گفت که در واقع منظور از هاست سی پنل چیست.
هاست cpanel چیست
در ابتدا باید گفت که هاست سی پنل چیست باید عرض کنم که بسیاری از کاربران اینترنت این کنترل پنل محبوب را با میزبانی اشتباه میگیرند. در واقع منظور از هاست یکی از دوسیستم عامل لینوکس و ویندوز است و همانند سایر کنترل پنلها Cpanel هم ابزاری برای مدیریت وب سایت، ایمیل و ……. است.
بنابراین چیزی با عنوان هاست cpanel معنای واقعی نداشته و هر زمان که با این واژه مواجه میشوید باید بدانید که منظور کنترل پنل مورد استفاده در میزبانی می باشد و هاست سی پنل تنها یک اصطلاح است.
البته در همینجا باید بگوییم که انواع هاست سی پنل وجود دارد که در مقاله قبلی آنرا اورده ایم.
ویژگی های هاست سی پنل
سی پنل به کاربران آن امکاناتی نظیر مدیریت وب سرویس، ایمیل، پایگاه داده، تهیه نسخه پشتیبان، انجام task های زمان بندی شده و بسیاری موارد دیگر را ارائه میکند و از دلایل محبوبیت آن امکانات و جزئیات بسیار کامل این کنترل پنل در مدیریت یک وب سرویس است.
این قدرت بسیار بالای کنترل پنل سبب آن شده که کمتر کسی نام این کنترل پنل را نشنیده باشد و در میان مدیران وب سایتها کمتر کسی با آن کار نکرده باشد. محبوبیت این کنترل پنل برای کاربران آن به قدری بالاست که یکی از فاکتورهای انتخاب استفاده کنندگان سرویسهای اشتراکی وجود همین کنترل پنل برای مدیریت سرویس آنها است.

از دیگر مزایای استفاده از این cpanel تیم پشتیبانی فوق العاده آن است که در هر زمان که با مشکلی مواجه شوید میتوانید مستقیما از کارشناسان پشتیبانی Cpanel راهنمایی و یا کمک گرفته و سریعا مشکل خود را حل کنید.
معایب هاست cpanel
بزرگترین مشکل حال حاضر کار با کنترل پنل cpanel، تحریم IP های ایران است که توسط شرکت توسعه دهنده این کنترل پنل صورت گرفته و در واقع تنها میتوان از نسخه های Null و یا کرک شده آن که امکان به روز رسانی را ندارند بر روی سرورهای ایران استفاده کرد. هر دو این نسخه ها با مشکلات امنیتی بسیاری واجه هستند.

اما اگر از هاست لینوکس خارجی استفاده میفرمایید نباید نگرانی از این بابت داشته باشید و امکان ارائه سرویس بر روی سرویسهایی که در خارج از کشور تهیه میکنید وجود دارد. در ادامه شما را با قسمتهای مختلف این کنترل پنل آشنا خواهیم کرد.
مختصری در رابطه با بخش های مختلف این کنترل پنل
حال که متوجه شدید منظور از هاست سی پنل چیست باید این مورد را عنوان کنم که همانند سایر کنترل پنلها Cpanel هم دارای بخشهای مختلفی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
- مدیریت فایل ها:
همانند هر کنترل پنلی، سی پنل نیز بخشی با عنوان مدیریت فایل دارد که به شما امکان بارگذاری کردن فایل های وب سایت در قسمت filemanager و در آدرس public_html را خواهد داد. ضمنا کاربری و امکانات بسیار متنوعی را در بخش مدیریت فایلها شاهد خواهید بود که مدیریت فایلها را برای شما بسیار آسان خواهد کرد.

- بکاپ گیری:
این کنترل پنل دارای ویژگی اجتناب ناپذیر Backup است و از قسمت های مختلف مانند فایلهای وب سایت، ایمیلها و دیتابیسها نسخه های پشتیبان تهیه میکند و امکان انجام این وظیفه را در زمانهای مختلف دارا است.

- مدیریت ssl:
بهرهمندی از مدیریت SSL بر روی کنترل پنل از دیگر امکانات محبوب این کنترل پنل است و به شما اجازه میدهد که certificate های مختلفی را به صورت همزمان مدیریت، ایجاد و تمدید نمایید و امنیت وب سایت یا سرویس ایمیل خود را تضمین کنید.

- مدیریت سرویس های ایمیل:
ساخت اکانت، تغییر رمز، مدیریت فضای هر اکانت ایمیل و …… از دیگر ویژگیهای این کنترل پنل در رابطه با صندوق پستی الکترونیکی میزبانی شماست که توسط بخش مدیریت سرویس های ایمیل تنظیم می گردد.

- سازگاری با mysql:
سازگاری این کنترل پنل در ارتباط با MySQL و مدیریت دیتابیسهای آن از دیگر امکانات خوب برای مدیریت اطلاعات حیاتی یک وب سایت است و cpanel شما را قادر میسازد که دیتابیس های خود را با این پایگاه داده به خوی مدیریت کنید.
- استفاده از cronjob:
cronjob یا مدیریت وظایف محوله به آن در زمان بندیهای مشخص ویژگی دیگریست که سی پنل به شما می دهد. زمانی شما به این ویژگی نیاز پیدا میکنید که عملی در ساعتهای متفاوتی از روز برای شما انجام شود و امکان انجام آن را از طریق وب سایت خود ندارید لذا این کنترل پنل به شما این امکان را میدهد که با امکانات تعبیه شده بر روی آن این وظایف را به خوبی انجام دهید. موارد بسیار زیاد دیگری نیز در این در این کنترل پنل وجود دارد که باید آنها را شخصا تجربه کنید تا کاملا به قدرت cpanel پی ببرید.
